Lokalen där massagesalongen drevs står numera tom Foto: Romina Zomegnan, SVT

Fängelsestraff för inblandade i kopplerihärvan i Falun

Uppdaterad
Publicerad

Två personer döms till fängelse i den kopplerihärva som avslöjades i anslutning till en massagesalong i Falun under vintern och våren 2020/21.

En kvinna som äger salongen döms för koppleri till ett år och sex månaders fängelse. Mannen som misstänkts för samma brott anses ha haft en underordnad roll i verksamheten och döms till ett års fängelse.

Annonser väckte misstanke

Polisen uppmärksammade först verksamheten i december 2020 via annonser på en sajt som är känd för att förmedla sexuella tjänster. Där erbjöd salongen olika sorters massage. Polisen inledde en spaningsinsats mot salongen och kunde konstatera att nästan uteslutande män besökte salongen. En polisman erbjöds dessutom ”extra tjänster” under ett besök som gjordes i spaningssyfte.

Sexköpshärva i Falun

Vid flera tillfällen genomsöktes salongens sopor och där omhändertogs bland annat kondomer och toalettpapper.

Anställt personal

Tingsrätten anser det är styrkt  att det har sålts sexuella tjänster i salongen och att kvinnan tillsammans med den medåtalade mannen har lagt ut annonser i syfte att locka kunder till verksamheten. Kvinnan har även anställt personal som sålt sexuella tjänster, bokat och tagit emot betalning. Även mannen ska ha tagit emot betalningar enligt tingsrätten.

Sexköpare

Polisen har identifierat ca 200 potentiella sexköpare som har besökt salongen. Hittills har dock enbart 17 lagförts och godkänt strafföreläggande för köp av sexuella tjänster.

Båda åtalade döms mot sitt nekande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexköpshärva i Falun

Mer i ämnet