Foto: Niklas Hagman

Fartkameror värda 500 000 kronor stulna utanför Hedemora

Uppdaterad
Publicerad

Två fartkameror har anmälts stulna efter en sträcka mellan Hedemora och Falun. Det är enligt Trafikverket ovanligt att fartkameror stjäls.

– Det är väldigt ovanligt, men vi har haft en stöldvåg i framförallt Stockholm och Uppsala, jag vet inte om det här är kopplat dit eller om det är någon enstaka i Dalarna, säger Eva Lundberg, nationell samordnare för Automatisk trafiksäkerhetskontroll på Trafikverket.

Enligt polisens presstalesperson i region Bergslagen Gabriel Henning är det inte ovanligt att ett brottsligt tillvägagångssätt som synts i en region flyttar vidare till en annan region.

Hastigheter på dalavägar

– Det är väl inte orimligt att anta att de varit i region Mitt och rört sig över till oss, säger han.

250 000 per kamera

Att återställa en stulen kamera kostar runt 250 000 kronor. På riksnivå har stölderna hittills i år kostat 25 miljoner kronor. Hos Trafikverket diskuteras nu åtgärder för att komma åt problemet. Det finns också funderingar över vilken nytta den som stjäl en kamera kan ha av den.

– Vi famlar här, vi ser inte att det går att använda de här kamerorna, de är avskalade och anpassade för att användas för vårt behov, säger Eva Lundberg.

Både Polisen och Trafikverket vill gärna ha tips om eventuella observationer som trafikanter gjort.

– Har man sett någon som stått och pillat på de här kan det hjälpa oss framåt i utredningen, säger Gabriel Henning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hastigheter på dalavägar

Mer i ämnet