Polis fick rycka in på semestern: ”fick be om ursäkt å polisens vägnar”

Uppdaterad
Publicerad

Förra sommaren var kaotisk för polisen. Underbemanning kombinerat med flera stora händelser gjorde att verksamheten gick på knäna, vilket även syns i de tillbudsrapporter som SVT tagit del av. Men i år ska det bli bättre lovar cheferna inom polisen, men de anställda är oroliga.

Det var en tuff sommar förra året för polisen. Flera stora händelser och flera grova brott slukade mycket resurser. Och när SVT Nyheter Dalarna har granskat tillbudsrapporterna ett år bakåt i tiden, så visar det sig att 15 av tillbuden handlar om underbemanning.

LÄS MER: Flera misstänkta mord under år 2016 – läs hur det har gått här

LÄS MER: Anmälningar om sexualbrott på festivaler lades ner

Fick rycka in på sin semester – bad om ursäkt till allmänheten

Bland annat fick en polis rycka in på sin semester när en narkotikapåverkad man var aggressiv mot allmänheten i Falun i augusti förra året. Då fanns det ingen patrull att skicka.

Polisen skriver i tillbudsrapporten:

”Jag kände mig nödd och tvungen att gå runt bland affärer, och andra platser som drabbats av mannen och be om ursäkt å polisens vägnar att vi ej kan ge våra medborgare den service de förtjänar. De drabbade i dessa fall kände en stor otrygghet då polisen ej kunde hjälpa dem, ens på en vanlig vardag”

Patrull kom efter en timme

Vid ett annat tillfälle kom larm om ett 40-tal stökiga ungdomar vid Tjärna Ängar i Borlänge. Inte heller då fanns någon patrull att tillgå. 20 minuter senare skickas en patrull från Ludvika tillsammans med en aspirant – men de kommer fram en timme efter att larmet inkommit. Då har ungdomarna tröttnat och gått hem.

Chefen: ”Vi gör det mycket bättre i år”

I tillbudsrapporterna lovar ledningen att ta med sig kritiken till detta års planering. Något man gjort säger polisområdeschefen, Lars Lindahl.

– Jag tycker vi gör det mycket bättre i år, jag ser att alla tar sitt ansvar för att lösa den besvärliga situationen, säger han.

Nytt för i år är att bemanningen planeras regionalt.

– Vi gjorde det till viss del förra året men i år görs det fullt ut, säger han.

Det innebär att bemanningen planeras att täcka hela Region Bergslagen. Vid större händelser kan Dalarna lättare få förstärkning från övriga delar av regionen – men det betyder samtidigt att Dalarna kan behöva förstärka upp exempel vid Örebro om något händer där.

Stor oro inom polisen

När SVT Nyheter Dalarna pratar med personer inom polisen framkommer en stor oro. Flera är oroliga för den kommande sommaren och menar att det inte alls kommer bli bättre i år, snarare tvärt om.

En källa säger att det vid vissa tidpunkter inte kommer att finnas en enda polisbil i länet. Bemanningen räcker inte till.

Men det håller inte Lars Lindahl med om.

– Vi har ju väldigt god statistik på hur belastningen ser ut över dygnets timmar och över veckans dagar, säger han.

– Vi ser till att vi har bemanning efter den statistiken, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer