Filma vid händelser och olyckor – inte bara av ondo

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Ibland när vi efterlyser publikens hjälp med bilder från större händelser och olyckor i länet får vi reaktioner.

Hur tänker ni på redaktionen? Är det inte omoraliskt att efterlysa bilder från händelser? Kan det uppfattas som att ni uppmanar människor att fota istället för att rädda liv – och är det numera inte förbjudet att foto på olycksplatser?

Nina Funke

Redaktionschef och ansvarig utgivare

Nej, det är inte olagligt att filma eller fota på en olycksplats. Däremot får du inte ta eller sprida bilder med avsikt att kränka exempelvis ett olycksoffer, detta enligt en ny lag om olaga integritetsintrång från 2018.

Du får heller inte störa eller hindra en pågående räddningsinsats.

Dalarna – Utgivarkrönikor

SVT publicerar inte närgångna bilder från olycksplatser. Enligt våra yrkesetiska regler ska vi visa särskild hänsyn till de inblandade i en olycka. Därför är ofta de nyhetsbilder du ser från olyckor tagna på avstånd, med dolda nummerskyltar och ibland bara något blinkande blåljus i förgrunden och en pågående insats i bakgrunden.

För allmänheten är det relevant att få veta vad som hänt, hur allvarligt det är och om händelsen får konsekvenser som påverkar, exempelvis en avstängd väg eller ett område.

”Tänk på hur de sprider materialet”

Jag bad räddningschefen för Brandkåren Norra Dalarna, Johan Szymanski, att dela med sig av sina råd för den som fotograferar vid en olycka eller större händelse.

Johan Szymanski är räddningschef i norra Dalarna. Förra sommaren ledde han räddningsinsatsen vid den stora skogsbranden i Trängslet. Han fotograferar också i jobbet för dokumentation. Här delar han med sig av sina tips.

– I första hand tycker jag att man ska undvika att ta fotografier, men om man ändå gör det är det här viktigast att tänka på:

1. Försök alltid hjälpa den drabbade i första hand, säkerställ att alla fått hjälp innan du ens funderar på att ta ett foto.

2. Tänk på säkerheten både för dig själv, drabbade och insatspersonal. Innebär ditt agerande en risk eller kan det genomföras på ett säkert sätt?

3. Är det du fotar relevant och utan att någon person kan kopplas till fotot? Ta inga närbilder eller andra foton där detaljer kan avslöja vem som varit inblandad i händelsen och tänk också på hur du sprider och delar materialet.

Dokumentation också av värde

Även om det är mycket att tänka på för den som fotograferar kan det också vara till stor samhällsnytta att dokumentera en nyhetshändelse.

Bilder från storbranden i en klädbutik i Krylbo 2018 och från en trafikolycka i Hedemora i mars i år. Foto: Niklas Hagman

De senaste årens ökning av privatpersoners filmande i samband med större dramatiska händelser och olyckor har mycket gott med sig.

• Världen dokumenteras av flera ögon.

• Fler brott kan klaras upp.

• Räddningsinsatser kan utvärderas och förbättra tack vare det filmade material som människor bidragit med.

• Journalistiken blir också bättre av fler perspektiv på saken.

Så fortsätt dokumentera ditt närområde, men visa alltid hänsyn till människorna. Och visa alltid respekt för människor som jobbar med att rädda liv.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Dalarna – Utgivarkrönikor

Mer i ämnet