I januari inleder cirka 50 värnpliktiga grundutbildningen i Falun. Foto: Arkiv, Josef Björnetun, SVT

Fler soldater utbildas i Falun

Uppdaterad
Publicerad

Den militära verksamheten i Falun och på skjutfältet där ökar från nästa år. Det berättar chefen för Dalregementsgruppen, överstelöjtnant Mikael Lundin.

– I januari startar grundutbildningen av värnpliktiga och inledningsvis handlar det om cirka femtio soldater. För 2020 och framåt är planeringen inte klar men vi kan klara av att utbilda uppåt etthundrafemtio soldater per år, säger Mikael Lundin.

Positivt kommunalråd

På torsdagen inleds en av årets övningar på skjutfältet i Falun som är viktigt för att öva den militära förmågan och som sannolikt också kommer att användas mer i framtiden. Men när det inte pågår övningar är det ett område som används flitigt av allmänheten och det har militären inget emot, sa de på ett pressmöte på onsdagen där också kommunledningen i Falun var med.

Kommunalrådet Susanne Norberg ser positivt på utvecklingen.

– Det skapas utbildningsplatser och arbetsmöjligheter, konstaterar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.