”Det är för att kunna visa på att vi är fria från sjukdomen”, säger Madeleine Haal Gertzell om varför man nu vill provta fler tamgrisar utanför den smittade zonen. Foto: SVT

Fler tamgrisar utanför smittade zonen ska provtas

Publicerad

För att se till att den afrikanska svinpesten inte finns utanför den smittade zonen kommer nu Jordbruksverket börja ta fler prover på tamgrisar i bland annat Avesta och Smedjebacken.

Av de anläggningar som berörs av provtagning av tamgrisar ligger ungefär 25 procent i Dalarna.

– Vi kommer övervaka tamgrisar men även utöka övervakningen av vildsvin i området. Det är för att kunna visa att vi är fria från sjukdomen och att den inte finns utanför den smittade zonen, säger Madeleine Haal Gertzell som är gruppchef i Jordbruksverkets krisorganisation.

Det är endast självdöda tamgrisar som kommer att provtas i områden som gränsar till den smittade zonen.

För besättningar med 250 grisar eller fler införs provtagningen på självdöda grisar som är äldre än två månader. Max två grisar per besättning och vecka kommer att provtas. Är besättningen mindre är det djurägarens ansvar att kontakta veterinär för provtagning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
60 sekunder: Svinpestutbrottet i Västmanland. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.