Fler unga väljer gymmet före lagsport

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler unga i länet tränar på gym i dag, och flera av gymmen har sänkt åldersgränserna för att styrketräna.

– Jag tyckte att det var coolt att lyfta vikter och bli stark. Jag tänkte väl att jag skulle bli ”värsta monstret”, säger Viktor Hansen från Borlänge. Han är 18 år i dag men började att styrketräna på gym redan som fjortonåring.

– Jag började att träna med farsan, och efter det har intresset ökat. Jag har spelat fotboll i sju år tidigare, men sedan slutade jag. Jag tappade intresset för fotbollen, det blev för seriöst och därför slutade jag, säger Lucas Dahlgren som är 16 år och bor i Borlänge.

– Jag har inte varit så mycket för lagsporter. Jag har inte trivts med det, och därför tycker jag att det är bra att kunna anpassa sin egen träning, säger Lisa Andersson som är 16 år och bor i Borlänge.

Sänkt åldersgräns

Antalet unga mellan 7-20 år som tränar på gym ökar i länet. Samtidigt minskar antalet unga i samma åldersgrupp som tränar idrotter i föreningar och klubbar. De senaste åren har flera gym i länet sänkt sin åldersgräns för styrketräning.

När SVT Nyheter Dalarna pratar med samtliga gym i länet som ingår i de fyra största träningskedjorna, så är åldersgränserna liknande på de olika gymmen.

För styrketräning utan målsmans tillstånd ligger åldersgränserna mellan 14 och 16 år i snitt. För att styrketräna tillsammans med målsman eller med målsmans godkännande så ligger den vanligaste åldersgränsen mellan 13 och 14 år. Men en del gym har ännu lägre gränser, från 11 år eller lägre för att träna med vikter.

På ett gym i Borlänge är i dag över 800 av medlemmarna under 18 år. 300 av dem har blivit medlemmar det senaste året och antalet unga medlemmar fortsätter att öka.

– Jag tror mycket handlar om tillgänglighet. Vi har öppnat upp gymmet och gruppträningen så i dag finns träning för alla åldrar. Jag tror också att fler unga är medlemmar i dag på grund av hetsen i samhället. Det har blivit väldigt mycket fokus på hälsa, säger Ida Dahlström som är instruktör i Borlänge.

Många unga tjejer

På gymmet i Borlänge är det många unga tjejer som styrketränar. 7 av 10 medlemmar under 18 år är tjejer i dag. Och en ökning av unga tjejer på gymen gäller generellt runt om i länet.

– Jag skulle vilja säga att det har ramlat in fler unga tjejer som kör på gymmet. Vilket jag tycker är väldigt bra, säger Fredric Liljebjörn som är instruktör på ett gym i Ludvika.

– Jag vill bli starkare och få mig själv att må bättre, säger Ronja Eriksson som är 17 år och styrketränar.

Det är just gymmet som gäller för att träna i dag, samtidigt som lagsporterna tappar medlemmar. Julia Karlsson är 16 år och för henne är inte lagsport aktuellt i dag.

– Nej, jag har gjort det tidigare, spelat fotboll och sådär. Men inte längre så då vill jag ju träna ändå fast att jag inte spelar i någon lagsport. Därför blev det att träna på gym, säger Julia Karlsson.

Inte farligt

Att fler unga tränar redan som 13-åringar eller till och med vid elva års ålder kan låta tidigt. Forskningen har tidigare varit splittrad över om det kan vara skadligt eller rent av bra för unga att styrketräna. Men vad säger forskningen i dag?

– Det som man trodde var rätt på 1980-talet har visat sig inte riktigt stämma. För det är inte farligt för barn att styrketräna. Det medför väldigt positiva effekter för deras hälsa och allsidig fysisk, psykisk och social utveckling, säger Michail Tonkonogi som är professor i idrottsfysiologi på Högskolan Dalarna.

– Men precis som med all träning för barn och ungdomar så ska all styrketräning  bedrivas på barns villkor utifrån barns och ungas förutsättningar utifrån deras specifika åldersmässiga behov, säger Michail Tonkonogi.

På ett gym i Borlänge har Kevin Hurtig nyss blivit medlem och styrketränar sedan två veckor tillbaka.

– Det var min kompis som fick mig att börja. Han tyckte att jag skulle börja också så jag hängde på för det verkade roligt säger Kevin Hurtig som är 15 år och har styrketränat i två veckor.

Åldersgräns på gym

SVT Nyheter Dalarna har pratat med samtliga gym i länet som ingår i de fyra största träningskedjorna.

De vanligaste åldersgränserna är:

  • 14 till 16 år för att träna utan målsmans godkännande.
  • 13 till 14 år för att träna med målsmans godkännande.

Vissa gym avviker och har 11 eller lägre ner till 6 år som åldersgräns för att träna med målsmans godkännande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.