Foto: SVT

Flera asylsökande vill inte kliva av i Trängslet

Uppdaterad
Publicerad

Ett antal asylsökande som bussats till flyktingboendet på militäranläggningen i Trängslet i Älvdalens kommun vill inte kliva av bussen.

Migrationsverket är på väg till boendet för att prata med flyktingarna, och ännu vet man inte varför några av dem inte vill flytta in.

Det är sammanlagt drygt 400 asylsökande som väntas till militärförläggningen i Trängslet utanför Älvdalen.

Enligt Migrationsverket ska två bussar ha kommit under tisdagskvällen och de asylsökande från dessa bussar flyttade in. Två nya bussar kom på onsdagsmorgonen och i samband med det så är det flera asylsökande som inte velat kliva av bussen.

Flyktingar i Dalarna

– Jag är på väg upp nu. Jag vet inte hur många det är som inte vill kliva av bussarna eller varför, säger Katarina Pamryd Karlsson, tillförordnad enhetschef på Migrationsverket.

Förstår reaktionerna

Mathias Jones är integrationschef i Älvdalens kommun och han säger att flyktingarnas reaktion inför mötet med Trängslet är förståelig.

– Många är rädda då de aldrig varit i en skog förut och häruppe är det ju bara skog. Men de ska veta att de är innerligt välkomna hit till Älvdalen, säger han och fortsätter:

– Vi behöver fler invånare och vi ska göra allt vi kan för att integrera dem i samhället. Det är många ideella krafter igång som har samlat in både kläder och leksaker.

Samma situation i Limedsforsen

En liknande situation pågår i Limedsforsen i Malung-Sälens kommun. Där är det flera asylsökande som sedan i söndags inte vill kliva av bussen.

Landstinget Dalarna har tidigare denna månad rekryterat pensionerade sjuksköterskor för att man på bästa sätt ska kunna ta emot de flyktingar som anländer till Trängslet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingar i Dalarna

Mer i ämnet