I Sälen byggs just nu en privat flygplats, med pengar från liftägare och det lokala näringslivet. Foto: Per Nilsson/SVT

Flygplatsen i Sälen ställer klimatfrågan på sin spets

Uppdaterad
Publicerad

I Sälen byggs just nu Sveriges första nya flygplats på många år. Den ska locka utländska skidturister till Sälenfjällen och norska Trysil. Det är en privat flygplats, med pengar från liftägare och det lokala näringslivet.

De ser redan att satsningen skapat framtidstro och nya investeringar. Förhoppningen är att flyget snart är fossilfritt, och ska bidra till inflyttning och nya arbetstillfällen i glesbygden.

Samma rödgröna regering som straffskattar flygresenärer med flygskatt har bidragit till flygplatsen med en kvartsmiljard i startbidrag. Men klimatforskare ser att just i Sälen har klimatförändringar gjort att trädgränsen flyttat uppåt.

Skidåkningen bygger på konstsnö

Det som förr var kalfjäll, har idag träd och buskar. Sälenfjällen borde egentligen knappt få kallas fjäll längre.

Redan i dag bygger skidåkningen på konstsnö från snökanoner. Och Naturskyddsföreningen befarar att det inte finns någon skidturism om 10-20 år om vi inte med alla medel stoppar klimatförändringarna.

Se klippet i spelaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygplatsen i Sälen

Mer i ämnet
Mer Dalarna
Mer Nyheter