Foto: David Lagerlöf/SVT

Tess Asplund gästade SVT: ”Folk kallar mig hjälte”

Uppdaterad
Publicerad

Hennes bild spreds över hela världen. På fredagen medverkade Tess Asplund i Gomorron Sverige och pratade ut om sitt agerande den 1:a maj i Borlänge.

Fotografen David Lagerlöf var alert och fångade ögonblicket när Tess Asplunds markerade mot nazisterna under demonstrationerna i Borlänge första maj. Händelsen har spridits som en löpeld på nätet och på fredagsmorgonen gästade Tess Asplund Gomorron Sverige och pratade om den respons hon fått.

– Det är helt sjukt, folk kallar mig hjälte och ikon, jag förstår inte det där riktigt, jag är bara jag, säger Tess Asplund i SVT:s Gomorron Sverige.

Dalarna – 1 maj Borlänge

Media i hela världen har delat

Varldens gang, Dagbladet, The Independent, Daily mail och The Local är några av de utländska medier som uppmärksammar händelsen från demonstrationerna i Borlänge, där drygt 300 medlemmar ur Nordiska motståndrörelsen deltog.

”This fearless woman is the talk of Sweden”, skriver tidningen The Local.

”The moment one woman stands up to more than 300 Nazis and refuses to let them pass”, lyder rubriken på The Indenpendents webbplats.

Harry Potter-författaren JK Rowling delade under veckan bilden på sin twitter till cirka sju miljoner följare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – 1 maj Borlänge

Mer i ämnet