Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Världens mest onödiga folkomröstning” – Många namnunderskrifter samlades in för att få till en folkomröstning om högstadiebygget i Mora. Men det var inte alla som SVT pratade med på valdagen som var övertygade om att det var rätt väg att gå. Foto: Hannes Forssell/Ann-Louise Julin/SVT

Folkomröstningen om högstadieskolan i Mora klar – så blev resultatet

Uppdaterad
Publicerad

Moraborna har sagt sitt i den folkomröstning som hölls på söndagen i samband med EU-valet. Enligt det preliminära resultatet fick nej-sidan flest röster.

Det preliminära resultatet av folkomröstningen i Mora visar att två tredjedelar av de Morabor som röstat säger nej till projektet med en ny högstadieskola på Strandenområdet.

När 9 353 av rösterna räknats är siffrorna 33 procent för ja-sidan och 67 procent för nej-sidan. Valdeltagandet var 56 procent.

Strandenområdet i Mora

Totalt fick 16 788 personer rösta i frågan i Mora kommuns 12 valdistrikt. Resultatet är preliminärt och siffrorna kan fortfarande komma att förändras.

Det slutliga resultatet i den lokala folkomröstningen ska presenteras senast torsdagen den 13 juni.

Krävde ett tydligt nej

Ett beslut om att bygga skolan togs 2022 i kommunfullmäktige. Kommunalrådet Anna Hed sa inför folkomröstningen att det skulle krävas ett väldigt tydligt nej i folkomröstningen för att kommunen skulle riva upp det projekt som nu pågått sedan fullmäktigebeslutet. Folkomröstningar är bara rådgivande och nu återstår att se hur resultatet hanteras.

Frågan som ställdes och som Moraborna hade att ta ställning till var ”Vill du att det pågående projektet med en ny högstadieskola, idrottshallar, kultur- och fritidsverksamhet på Strandenområdet ska fullföljas?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strandenområdet i Mora

Mer i ämnet