Föräldrar gick på föreläsning om knark: ”Bra att få en väckarklocka”

Uppdaterad
Publicerad

Cirka 170 personer samlades i Västra skolans aula på tisdagskvällen när Faluns högstadie- samt gymnasieföräldrar bjudits in till en föreläsning om hur lätt det är för dagens unga att skaffa droger och vilket elände det kan vara när ens barn blivit missbrukare.

På plats fanns representanter från skolans elevhälsa, ungdomsstödjarna, socialförvaltningen, kommunens fritidsgårdar samt Faluns kommunpolis för att berätta och svara på frågor om hur de arbetar, vad man kan göra som förälder och var man kan få stöd och hjälp.

Förälder berättade om sina upplevelser

En mamma berättade om hur hennes sons liv snabbt förändrades när han började med droger, att hon först inte förstod vad det var som förändrade sonen men att hon så småningom efter många jobbiga erfarenheter kunde söka och få hjälp så att sonen kunde sluta med missbruket.

Föräldrarna som var på plats fick veta att det finns en uppsjö av droger och att det idag är lätt för den som vill att köpa droger av olika slag.

”Det finns hjälp att få”

Falu kommun startade under hösten 2015 ett Narkotikaförebyggande projekt tillsammans med flera andra aktörer genom Faluns brottsförebyggande råd.

– En viktig del är att det finns hjälp att få och att man vågar ta hjälp om ens barn börjar med narkotika, sa brottsförebyggande samordnaren Ulrika Gustafsson Lindberg.

Starta klippet ovan för att höra föräldern Lennart Nilsson om vad han tar med sig från föreläsningen: ”Man blir lite rädd och häpen över vad som finns i samhället”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna – Droger i Dalarna

Mer i ämnet