Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dalregementets förbandsläkare Emil Larsson efter Pliktrådets kritik: ”Har behov av ett helt annat stöd” – i klippet förklarar han varför de inte anser att det behövs en heltidsanställd psykolog. Foto: Johan Lundahl/SVT

Trots avhoppen i höstas: Litet behov av psykolog vid Dalregementet

Uppdaterad
Publicerad

Efter sitt besök vid Dalregementet i höstas rapporterade Pliktrådet att tio personer avbrutit sin utbildning på grund av problem med sin psykiska hälsa.

Nu hävdar regementets förbandsläkare Emil Larsson att mycket har förändrats och att behovet av psykolog är litet. 

– Det har hänt jättemycket. Vi har ett soldathem och ett nyinrättat gym. Det är viktigt med en meningsfull fritid och vi jobbar aktivt för att de värnpliktiga ska ha det, säger förbandsläkaren Emil Larsson.

Pliktrådet pekade i sin kritik på att det inte var bra att Dalregementet delade psykolog med Livgardet i Stockholm, och att det medförde stora problem för de värnpliktiga att verksamheten inte finns nära till hands.

Dalregementet

Inte motiverat med heltid

– Behovet av en psykolog på förbandet i nuläget är så lågt att det inte motiverar en heltidsanställning. Därför får vi stöd av Livgardet när det behövs, säger Emil Larsson.

Han förklarar att regementet i Falun har en lösning där en och samma psykolog kommer till förbandet regelbundet, när de har behov av det. Enligt Emil Larsson har den lösningen fungerat acceptabelt då de flesta värnpliktiga kommer från Stockholmstrakten.

– Cirka 80 procent har sin hemvist där och då har vi kunnat lösa psykologbesöken i samband med hemresor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalregementet

Mer i ämnet