Foto: Sofie Lind/SVT

Företagarna i Vansbro oroliga efter regionens råd – vill att fjällturisterna stannar och handlar

Uppdaterad
Publicerad

”Handla med mat hemifrån” är ett av de råd som bland annat Region Dalarna gett till turisterna som ska åka till fjällområdena. Men rådet hotar näringen längs vägen, som handlare i Vansbro, som är direkt beroende av de genomresande.

– Vi ökar omsättningen med runt 50 procent på vintern till följd av de som passerar, menar handlaren Stefan Jakobsson som driver en matvarubutik i Vansbro.

På centralorten finns tre bensinstationer, två matvaruaffärer och fler restauranger – näringar som alla till stor del finns till följd av de genomresande turisterna.

Coronaviruset i Dalarna

SVT Dalarna har varit i kontakt med kommunen som gärna ser att turisterna stannar till. Organisationen Företagarna står frågande till Region Dalarnas råd om att turisterna ska handla med sig mat och direkt åka till stugorna.

Restaurangägaren Naci Bekdemir i Vansbro har förlorat stora intäkter de senaste månaderna. Redan nu är personal permitterad. De är sammanlagt nio anställda, men kommer inte turisterna så kan de behöva stänga ner restaurangen och enbart satsa på hotellverksamheten. Det skulle kosta sju jobb.

– Man förstår att man inte vill öka smittspridningen men samtidigt så måste man tänka på oss. När de säger ”åk inte, gå inte ut”... vi lever på turismen. När de inte kommer hit – vad ska jag leva på, undrar Naci Bekdemir och avslutar:

– Utan dem, så finns vi inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet