Byst föreställande Jussi Björling vid ingången till Jussi Björlingmuseet i Borlänge. Foto: Emil Näsvall (Wikimedia commons), Olle Ohlsson/FLT-PICA

Förslaget efter kritiken: Flytta Jussi Björlingmuseet till Sveatorget i Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

Kultur- och fritidsnämnden i Borlänge har fått flera brev från privatpersoner och Jussi Björlingsällskapet sedan beskedet om att museet ska läggas ner. Nu har man lyssnat och sett en utvecklingsmöjlighet som kan gå att genomföra redan i år – att flytta hela museet till samma fastighet som biblioteket på Sveatorget.

– Tanken är att flytta museet till biblioteket där vi har 1000 besökare om dagen när det är normalläge. Vi önskar att kunna öppna där under 2021, säger Maslah Omar (S), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

”Ett lyft för hela museet”

Nedläggningsbeslutet kom efter flera år av få besökare och en ansträngd ekonomi. Men då var tanken att göra en permanent utställning i mindre skala som substitut.

– Vi har marknadsfört och jobbat för att locka fler besökare men det har inte hjälpt hela vägen. Nu ser vi över om vi kan få med alla föremål in i bibblan. Jag tror på den här  idén, det kommer bli ett lyft för hela museet, säger Maslah Omar (S), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Kan locka fler besökare

Föreningen Kulturkällan i Borlänge gillar idén och tror att det kommer locka fler besökare, under en förutsättning.

– Att flytta museet har vi ingenting emot, bara alla föremål finns kvar och att familjen är med på det. Kommunen ska ha en eloge om de är beredda att ändra sig utifrån de krav och önskemål som kommit, säger Urban Näslund, ordförande i Kulturkällan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.