Foto: Patrik Qvicker/SVT

Försvunna fjällturisterna hittades efter stor sökinsats

Uppdaterad
Publicerad

Fyra fjällturister från Belgien anmäldes försvunna på tisdagskvällen. Vid lunchtid meddelar polisen att de hittats välbehållna.

– De hade övernattat i en stuga längs vägen, berättar Oscar Berglund hos polisen.

Det var på tisdagskvällen som fjällturisterna anmäldes saknade efter att de inte dykt upp vid Rogenstugorna i Härjedalen, där de skulle möta upp resten av sitt sällskap. Polisen började söka med helikoptrar, men avbröts på grund av dåligt väder.

Hittades av fjällräddningen

Sökandet återupptogs under onsdagsmorgonen och vid lunchtid meddelade polisen att personerna påträffats i närheten av sjön Rogen, efter den i förväg tänkta färdvägen och att alla i sällskapet ska vara vid god vigör.

– De hittades av fjällräddningen som färdades i en civil helikopter. De mår bra och hade övernattat i en stuga efter vägen på grund av vädret, berättar Oscar Berglund hos polisen och fortsätter:

– De hade ingen aning om att de var så eftersökta som de var.

Varnar för storm

Just nu varnar SMHI för storm i bland annat Jämtlandsfjällen, så polisen är glada att de fyra kommit till rätta.

– Det kommer in vädervarningar hela tiden, så det är jätteskönt att vi hittat igen dom, säger Berglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.