Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Jag kan inte röra mig, säger Siv Lindblom i Smedjebacken som väntat på en fotledsoperation i över tre år. Foto: Lisa Linder Lindberg / SVT

Siv har väntat i över tre år på operation: ”Jag har gett upp, jag har inget hopp kvar”

Uppdaterad
Publicerad

Under pandemin har tusentals operationer blivit inställda då vården har fått lov att prioritera om. I Dalarna väntar omkring 5000 personer på en operation som bedöms vara icke akut. Siv Lindblom, 75 år i Smedjebacken, väntar sedan över tre år på en fotledsoperation.
– Smärtan gör att jag knappt kan röra mig, säger Siv Lindblom.

För några vintrar sedan ramlande Siv Lindblom och skadade sin fot. Hon fick besked av läkare att hon behöver genomgå en fotledsoperation och hon är uppsatt på Region Dalarnas väntelista.

Inga besked om operation

Under pandemin har tusentals operationer blivit inställda och Sivs operation har blivit uppskjuten. Hon har flera gånger kontaktat Region Dalarna för att få ett besked om när en operation för hennes fot kan bli aktuellt. Hon har inte fått något besked om när en operation kan komma att ske för hennes del.

– Jag förstår att sjukvårdspersonalen haft och har mycket under pandemin. De har ju fått slitit ont i den här perioden. Om man ändå kunde vara arg på någon för att operationen inte blir av, men det går ju inte, säger Siv Lindblom.

Region Dalarna ska korta köerna

Region Dalarna har en plan över hur de ska arbeta för att korta operationsköerna.

– Vi behöver öka produktionen med ungefär fem procent och sedan köpa dubbelt så mycket vård för att minska köerna på tre år, säger Sofia Jarl, centerpartistisk ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden vid Region Dalarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet