Region Dalarna har gjort en plan för att minska köerna snabbare: ”Det handlar om att få till bättre planering, bättre vårdflöden” säger Sofia Jarl (C) ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden Region Dalarna. Foto: Lisa Linder Lindberg / SVT

Så ska operationsköerna i Dalarna minska: ”Vi behöver köpa in dubbelt så mycket vård”

Uppdaterad
Publicerad

Falu lasarett har fortsatt längre köer till operation än genomsnittet. Det kommer att ta ungefär fyra år att beta av köerna, enligt SVT:s undersökning av hur pandemin har påverkat vården i hela landet. Men Region Dalarna har en plan för att försöka kapa köerna på kortare tid.

– Det handlar om att få till bättre planering, bättre vårdflöden. Till exempel starta operationerna i tid på morgonen gör att man vinner tid och kanske hinner att operera en till, säger Sofia Jarl, centerpartisk ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden vid Region Dalarna.

Region Dalarna har en tydlig plan för att korta köerna till de mindre akuta operationerna. Regionen tror att det kan vara genomfört på tre år:

– Vi behöver öka produktionen med ungefär fem procent och sedan köpa dubbelt så mycket vård för att minska köerna på tre år, säger Sofia Jarl, centerpartisk ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden vid Region Dalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Dalarna

Mer i ämnet