Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur märker Länsstyrelsen av protester och missnöje kring vindkraftsbyggen? Hör Veronica Driberg på Länsstyrelsen om i klippet. Foto: Anders Hansson/SVT

Fortsatt stort intresse för att bygga vindkraft i Dalarna – trots oro och protester

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att bygga vindkraft i Dalarna är konstant och länsstyrelsen märker ingen avmattning. Och en fortsatt utbyggnad behövs om vi ska kunna nå de 300 nya vindkraftverk som, enligt länsstyrelsens beräkningar, är behovet för att 2040 nå målet i Energimyndighetens och Naturvårdsverkets gemensamma strategiska plan. Men nästan varje ny byggnation möts av oro och protester från närboende.

När ett bolag vill bygga ny vindkraft måste de först hålla samråd med människor som bor i närheten av det planerade området för vindkraftsutbyggnaden.

– Vi har haft åtta samråd i Dalarna de senaste åren så det rullar på precis som vanligt, säger Veronica Driberg på Länsstyrelsen Dalarna.

Nästa steg i processen mot utbyggnad är att bolagen ska ansöka om miljöprövningstillstånd hos länsstyrelsen. Även om länsstyrelsen ger grönt ljus så kan det beslutet överklagas till mark- och miljödomstolen, som kan riva upp godkännandet. Även den kommun där utbyggnaden är tänkt att ske kan stoppa den genom det så kallade kommunala vetot, som dock är omdiskuterat.

Processer som tar lång tid

I och med att det är långa processer så kan arbetsintensiteten hos länsstyrelsen variera något över tid.

– Just nu har vi bara två vindkraftärenden som är under miljöprövning, säger Veronica Driberg.

– Men det kommer säkert att öka när det kommer ansökningar från de återstående sex ärendena som det redan varit samråd kring – om nu vindkraftsbolagen väljer att gå vidare med dem förstås, fortsätter Driberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Dalarna

Mer i ämnet