Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Linda om oron över att det fortfarande kommer byggas vindkraftverk i närheten – även om det inte blir på dalsidan. Foto: Anders Hansson/SVT

Oro i Lumsheden trots halverade vindkraftsplaner

Publicerad

Vindkraftsbolaget bantar vindkraftsplanerna på gränsen mellan Dalarna och Gästrikland från 40 verk till 21. De på dalasidan har tagits bort eftersom Falu kommun inte kommer att godkänna bygget där. Men byborna i Lumsheden är fortfarande oroliga att de 280 meter höga verken kommer att störa.

– Jag är rädd att det blir så stora störningar att vi inte kan bo kvar här på släktgården, utan måste flytta härifrån, säger Linda Hellbom.

Hon var den representant från Lumsheden som fick möjlighet att presentera invånarnas medborgarförslag för Falu kommunfullmäktige.

Ändrade planerna

Det resulterade i att politikerna i Falun beslutade att nyttja sitt kommunala veto om vindkraftsparken skulle få tillstånd och klartecken i övrigt.

Det i sin tur ledde till att vindkraftsbolaget Njordr ändrade på planerna så att det inte ska byggas några vindsnurror på dalasidan av gränsen – utan enbart i Gävleborg. 
 
Hör Linda och en annan bybo berätta i klippet om vad de tycker om vindkraftsplanerna efter bantningen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Dalarna

Mer i ämnet