Foto: SVT Design

Moderaterna i Sandviken säger nej till vindkraft i Galmsjömyran

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Sandviken vill stoppa vindkraftsparken Galmsjömyran på gränsen mellan Dalarna och Gästrikland. Man vill att kommunen använder sitt veto till att säga nej till en ansökan hos Mark- och miljödomstolen.

– Utifrån materialet både från projektören och de boende kring Galmsjömyran har vi landat i att vi inte kommer att säga ja till den här etableringen, säger Sandvikens oppositionsråd Jonny Brattberg (M).

Det är 40 verk som är upp till 280 meter höga i det 21 kvadratkilometer stora området väster om Storvik i Sandvikens kommun, och som sträcker sig in i Falun, det handlar om.

Måste det inte satsas på vindkraft om vi ska vara fossilfria i framtiden?

– Absolut, men vi har tagit stort ansvar i den här regionen och den här området är det gott om vindkraft. Och vad det gäller det fossilfria står vi moderater för att bygga ut kärnkraften, som är fossilfri.

Foto: SVT Design

Galmsjömyran

Företaget bakom projektet är norska Njordr, Nordens största vindkraftsbolag.

Vindkraftverken blir större än några andra i hela världen, 280 meter till högsta vingspetsen. Det hittills högsta vindkraftverket finns i Gaildorf utanför Stuttgart i Tyskland och mäter 264,5 till sin högsta vingpunkt.

Planen omfattar upp till 40 vindkraftverk.

Varje verk ska ge 20 gigawattimmar per år, alltså totalt 800 GWh per år för hela anläggningen.

Som jämförelse producerar Forsmarks kärnkraftverk i genomsnitt 75 GWh per dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.