– Det saknas kunskap och synliggörande av den här typen av strukturer. Det är där problemet ligger, säger Tull Anders Bergkvist fotbollstränare.
Efter SVT Nyheter Dalarnas rapportering kring ojämställda villkor inom elitfotbollen har vi fått in flera berättelser gällande diskriminering inom idrotten. Tull Anders Bergkvist har länge varit tränare för flicklag inom fotbollen i Falun och han är en av de som vittnar om diskriminering av flickor redan vid ung ålder.
Det fanns alltid en ”förklaring”
Tull Anders Bergkvist menar att en del av problemet är att det alltid finns en rimlig ”förklaring” till enskilda händelser där flicklagen blir behandlade olika jämfört med pojklag i samma ålder. En annan problematik som han pekar på är bristande engagemang för flicklagen.
– Något vi såg var hur klubbens engagemang i jämnåriga pojklag var mycket större än i mitt tjejlag. De hade ofta besök av sportansvariga medan de aldrig besökte oss.
Fick inte använda hemmaplanen
Under sommaren fick flicklaget, i klubben där Anders är aktiv, flytta sex av sju hemmamatcher till fotbollsplaner på andra sidan stan. Samtidigt fick pojklaget använda hemmaplanen
i majoriteten av lagets matcher.
– Enligt föreningen berodde det på slumpen eller anledningar som att den var avstängd av skäl man inte rådde på vid just våra matchtillfällen. Jag har full förståelse för att planen är obrukbar av olika anledningar, men när det hela tiden drabbar tjejlaget i mycket högre utsträckning en motsvarande pojklag drar jag slutsatsen att det finns ett strukturellt problem.
Vad tror du att diskrimineringen beror på?
– Föreningarna är ett tvärsnitt av övriga samhället där gamla traditioner och strukturer fortfarande till viss del härskar. Könsskillnader där ute, finns såklart i klubben. I min klubb har man tagit frågorna på allvar. Vi har sedan problemen uppmärksammades fått brett stöd från klubb och styrelse och det har påbörjats arbete med jämställdhetsfrågor i föreningen.