”Det är fantastiskt...” – Hör Ulla Tirus om vad som väckte hennes passion för släktforskning i videoklippet! Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

Fotografier i fokus på släktforskningens dag

Publicerad

I helgen har släktforskningens dag uppmärksammats på flera platser i länet. På biblioteket i Leksand samlades cirka 20 entusiaster och nyfikna för att fördjupa sig i gamla fotografier och de ledtrådar som bilderna bär med sig.

Bara i arkivet i Leksand finns omkring 400 000 negativ, en rik skatt för den som vill lära sig mer om släkter och levnadsvanor från förr.

– Här finns foton från Stockholm, Kiruna, överallt! En person kan ju ha varit skriven i Leksand i hela sitt liv, men i fotosamlingen ser man att de har varit ute på en mängd olika platser, ofta på arbete. Det syns ju inte i kyrkböckerna, förklarar Ingela Sannesjö.

– Olika livsöden fascinerar, man kan läsa ut så mycket av ett fotografi, fortsätter hon.

I videoklippet ovan berättar Ulla Tirus om vad som väckte hennes passion för släktforskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.