Fritt fram dricka Saxdalsvattnet även vid förskolan

Publicerad

Nu behöver inte Saxdalsborna koka vattnet längre. WessmanBarken Vatten & Återvinning och Ludvika kommun släpper nu den sista rekommendationen att koka vattnet även kring förskolan i Saxdalen.

Det sista området i Saxdalen där det rekommenderats kokning av vattnet innan användning var området runt förskolan. Men nu visar provtagningar att vattnet är godkänt och kokrekommendationerna tas därför bort.

– Det gör att vi nu kan släppa på rekommendationen om kokning av vatten även för det här området. Därmed är dricksvattnet i hela Saxdalen nu friklassat, säger Ludvika kommuns miljöchef Göran Eriksson i ett pressmeddelande.

Problem i flera veckor

Det var i början av december som problemen med vattnet i Saxdalen upptäcktes, då boende i byn drabbades av magsjukeliknande symtom. Sedan dess har felsökning och klorering av vattnet pågått, och boende i området har rekommenderats koka sitt dricksvatten.

För några dagar sedan släpptes kokrekommendationen, med undantag för området kring förskolan, där det fortfarande fanns prover som visade på föroreningar.

Klorering kvar

Men nu släpps alltså även den rekommendationen. Alla analyserade vattenprov från området har varit godkända.

Kloreringsstationen som anslöts till vattenledningen i byn i december kommer att vara kvar tills vidare.

– De som bor i Saxdalen kan en tid framöver uppleva en viss smak och lukt av klor i dricksvattnet. Det är ett normalt förfarande att använda klor i vattnet som en extra säkerhet, men nackdelen är förstås det där med lukt och smak, säger Göran Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer