De boende i Saxdalen har nu i fem veckor rekommenderats att koka sitt vatten före användning. Foto: Christine Olsson/SCANPIX

Fritt fram att dricka vattnet i Saxdalen

Publicerad

Nu hävs rekommendationen att koka dricksvattnet i Saxdalen – men vid skolan och förskolan ska vattnet fortfarande kokas.

Invånarna har i fem veckor fått koka sitt dricksvatten. Under lördagen kom den tredje provtagningen som visade att vattnet är tjänligt och att invånarna därför inte längre behöver koka vattnet.

– Eftersom vi misstänker att det funnits ett virus i vattnet så ville vi ha tre provtagningar i följd helt utan anmärkningar för att inte längre rekommendera invånarna att koka sitt vatten, säger Tommy Norgren, VA-chef på WessmanBarken Vatten & Återvinning.

Undantaget är skola och förskola. I morgon kommer ett nytt provresultat för området.

– Vi vill ha fyra-fem rena prover innan vi släpper kokningsrekommendationen för just det här området, säger Ludvika kommuns miljöchef Göran Eriksson i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.