Hör räddningsledaren och vår reporter Alfred Jakobsson berätta om gaslarmet i Borlänge. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson/SVT

Faran över efter gasolläcka i Borlänge

Publicerad

En gasvagn läckte gasol på bangården vid Borlänge järnvägsstation. Polis och räddningstjänst evakuerade bangården och tågtrafiken stoppades.

En gasvagn som stod på bangården vid Borlänge järnvägsstation läckte gasol under onsdagsmorgonen. Larmet nådde räddningstjänsten vid klockan 9.30, en halvtimme senare skulle handelsområdet Norra backa som ligger precis intill bangården öppna.

Räddningstjänsten valde att snabbt spärra av handelsområdet för att inte få in fler människor i det eventuellt farliga området.

– Det är för att vi inte ska ha folk i ett eventuellt riskområde, säger Kent Nilsson, brandingengör på räddningstjänsten Dala Mitt.

”Säkrast att dra på stort i början”

Vid 10-tiden berättar Kent Nilsson att man identifierat läckan.

– Den är identifierad. Det ska ha varit ett mindre läckage. Vi har nu begränsat avspärrningarna till att bara gälla själva bangården. Det är säkrast att dra på stort till en början, berättar han.

Ikea höll besökare inomhus

Norra Backa handelsområde inrymmer 16 butiker, däribland Ikea.

– Vi har stängt av ventilationen och vi uppmanar våra besökare att hålla sig inomhus, säger Felix Östman, pressansvarig på Ikea vid 10-tiden, precis efter öppning.

All tågtrafik stoppades

Ingen person ska ha skadats, enligt SOS-Alarm.

All tågtrafik förbi Borlänge station stoppades under en timme, vid 10.30 kunde tågen rulla som vanligt igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer