Gävleborg kan bli ny storproducent av etanol

Publicerad

Med Sveriges största andel skog per hektar så finns goda förutsättningar för etanolproducering, som nu ska utredas ordentligt

Just nu är många soptunnor hos villaägare i Stockholmsområdet överfulla på grund av att det råder brist på biobränsle som de nya miljövänliga sopbilarna går på. Men Gävleborg kan bli en av lösningarna på det här problemet, genom att producera biodrivmedel.

– Det är en produkt som efterfrågan ökar på men tillgången ökar inte lika snabbt och vi blir inte lika sårbara, säger Jörgen Blomkvist, miljöchef på Landstinget Gävleborg.

Och det det handlar om är att omvandla till exempel skog och spannmål till bland annat drivmedlet etanol. Nåt som skogsbrukaren Björn Hägglund, som har 170 hektar skog i Västanskogen utanför Sandviken, tycker är bra.

– Vi har ju producerat energi på åkermarken förut, det gjorde vi på andra världskriget också. Och det är en chans för oss att sälja skogen och grödan på marken, säger Björn Hägglund.

Gävleborg är det skogstätaste länet i landet. Om förstudien som nu landstinget, länsstyrelsen, Gävleborgs kommuner och privata intressenter ska genomföra faller väl ut, så kan Gävleborg få en större kommersiell anläggning liknande den som finns i bland annat Örnsköldsvik.

– Det här en ganska ny bransch och mängden miljöbilar har ökat med 1 200 procent på några år, samma sak med försäljningen av drivmedel, så det här kommer och vi har goda förutsättningar, säger landstingets miljöchef Jörgen Blomkvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer