Foto: Vasacenter

Gustav Vasa bestulen på sitt huvud

Uppdaterad
Publicerad

Är det någon som vet vem som tagit Gustav Vasas ansikte? Det frågar sig klädbutiken Vasacenter i Trandstrand där statyn stått i många herrans år, enligt Linda Antonsson som jobbar i butiken. ”Den har blivit en turistattraktion, många tar bilder med statyn och den har blivit lite av ett landmärke”, säger hon.

Just nu är det bara betonghatten som ligger direkt på Gustav Vasas axlar. Statyn har under många år stått intill Vasacenter, i centrala Transtrand som ligger cirka en kilometer från Vasaloppsstarten.

– Om huvudet inte kommer tillbaka så kan vi tvingas ta bort den helt och hållet, och det vore ju jättetråkigt när den funnits så länge, säger Linda Antonsson som jobbar på Vasacenter.

Blivit ett känt landmärke

Många förbipasserande känner till den gamla statyn, föreställande Gustav Vasa, som en gång i tiden tillverkades av dramatikern Aino Trosells pappa.

– Det är trist, när den funnits så länge jag kan minnas. Den har blivit en turistattraktion genom åren och många förbipasserande stannar till och tar bilder intill den, säger Linda Antonsson.

”Lämna huvudet vid dörren”

Än så länge har ingen som hört av sig om det stulna huvudet, som Linda upptäckte var borta under gårdagen när hon återvände till jobbet efter semestern.

– Jag tittade ut genom fönstret och såg att det var något som inte stämde, säger Linda.

Till den som kan tänkas ha någon information om Gustav Vasas huvud har hon en uppmaning; 

– De är välkomna att lämna det vid dörren hos oss på Vasacenter, om man inte vill göra sig till känna.

Skulle ha rustats upp

Intill den halshuggna Gustav Vasa har Linda Antonsson hängt upp en skylt som förtydligar att den blivit utsatt för skadegörelse.

– Vi vill ju inte att folk ska tro att den ska se ut så här, säger Linda. Tanken var faktiskt att den skulle rustas upp, men nu blir det nog lite svårare.

Polisens presstalesperson, Stefan Dangardt, säger att de inte har några misstänkta och att händelsen rubriceras som stöld.

– Om man skulle få syn på ett betonghuvud som liknar Gusav Vasa, tycker jag man ska ta huvudet under armen och lämna in det på närmaste polisstation, uppmanar Dangardt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.