Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hanan Jundi och Agnes Olsson Lindh är två av eleverna som snart ska göra sina gymnasieval. Foto: Charlotte Pettersson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Pandemin ställer till det inför gymnasievalet: ”Finns en risk för felval”

Uppdaterad
Publicerad

När gymnasieskolorna håller öppet hus kan det vara ett mycket viktigt besök för eleverna som ska välja till gymnasiet. Men på grund av pandemin går årets niondeklassare miste om den möjligheten.

Från och med nästa vecka kan Dalarnas niondeklassare börja göra sina gymnasieval. De har då knappt en månad på sig att göra sina val och vanligtvis kan gymnasieskolornas öppet hus vara en viktig del för eleverna när de ska göra sina val. Men på grund av pandemin är alla öppet hus och mässor är inställda.

– Vi märker att våra studie- och yrkesvägledare får mer frågor än tidigare i år och att det kan vara frågor på detaljnivå som kan vara svåra att svara på, säger Fanny Brandström, rektor för Maserskolan i Borlänge.

Satsar på enskilda samtal

Digitala öppet hus har till viss del kunnat ersätta de fysiska besöken.

– På vår skola har studie- och yrkesvägledarna också lagt extra mycket tid på enskilda samtal för alla i årskurs 9, de har fått en till två timmar var, berättar Fanny Brandström.

Se i videon vad eleverna Hanan Jundi och Agnes Olsson Lindh säger om svårigheterna inför gymnasievalet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet