Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Henrik Karlsson om lönen som erbjuds på ambulansen i Leksand, och hans tankar om att välja bort drömjobbet. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Fick drömjobbet på ambulansen i Leksand – tackade nej på grund av lönen

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Karlsson var nära att säga ja till drömjobbet på ambulansen i Leksand. Men lönen – som var betydligt lägre än han väntat sig – fick honom att tacka nej.

Henrik har tidigare jobbat som skidpatrull i Sälen och har sjukvårdsutbildning. För tre år sedan valde han att vidareutbilda sig till att bli legitimerad sjuksköterska. Ett jobberbjudande på ambulansen dök upp – men lönen han erbjöds var en chock:

– Jag hade tjänat mer om jag hade fortsatt jobba, än vad jag skulle tjäna som utbildad och arbeta på ambulansen. Det är ju inte där man tror att man ska hamna lönemässigt efter tre års studier, säger han.

Ambulansen i Dalarna

Hur skulle du önska att det såg ut?

– Att man höjer lönen till en nivå som är reell utifrån den utbildning som du har. Jag tror i alla fall på någon form av lönetrappa, där du tjänar mer om du stannar kvar och vidareutbildar dig. Du ska inte behöva byta jobb för att höja din lön.

Ska börja på akuten i Falun nu i stället – hör mer i klippet om vad Henrik Karlsson tänker om lönen som erbjuds på ambulansen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ambulansen i Dalarna

Mer i ämnet