Han kör världens hårdaste ultramaraton

Uppdaterad
Publicerad

Niclas Bentzer från Sundborn kommer i februari att delta i ett ultramaraton på 70 mil genom Yukon territoriet i Kanada som bara klarats på skidor av en person tidigare.

Det beskrivs som världens hårdaste ultramaraton. Niclas Bentzer i Sundborn gör de sista förberedelserna inför resan till Kanada där han ska skida Yukon Artic Ultra.

För Niclas Bentzer och hans kompanjon David Erixon var från början inte ute efter att delta i en tävling. Men tanken växte på dem när de såg bilder från området.

– När vi först kom över det här insåg vi att det här med nummerlapp är inte riktigt våran grej. Dels slogs vi av att det är en fantastisk naturskön plats man kommer att röra sig på, och sen förstod vi att det bara är en skidåkare som har klarat att åka den här sträckan förut. Och det kittlade oss och fick oss att tända till på den här idén, säger Niclas Bentzer.

Det finns en anledning till varför bara en skidåkare klarat loppet. Händer och fötter exponeras mycket mer för kyla vid skidåkning till skillnad från de som använder snöskor. Därför ställer tävlingen krav på utrustningen. Den ska inte bara väga lite, den ska också gå att bära med sig.

– Vi måste ha med oss mycket mer utrustning eftersom temperaturerna där kan bli mycket kallare än här. Vi måste ha med oss starkare kläder, tjockare kläder och det gör att utrustningen blir tyngre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer