Han vill ta Smögenbryggan till Rättvik

Uppdaterad
Publicerad

En nybildad ekonomisk förening vill bygga 34 sjöbodar vid Siljans strand i Rättvik. Projektet kallas Sjöstaden och är en dalavariant av den berömda Smögenbryggan i Bohuslän.

Initiativtagare till byggplanerna är den pensionerade rättvikspolisen Lasse Hansson, som i många år sett potentialen i det igenväxta området mellan reningsverket och båthamnen i Rättvik.

– Jag lämnade in ett medborgarförslag om det här för fyra år sen och i princip alla var positiva till förslaget, säger Lasse Hansson och fortsätter:

– Nu har vi jobbat med det här sedan dess och lagt ner både tid och pengar. Att ta fram detaljplanen har kostat oss cirka en halv miljon och förhoppningen är att vi ska komma igång med byggandet under nästa år.

330 meter lång brygga

De 34 husen ska byggas i sjöbodsstil alldeles vid strandlinjen och framför stugorna, som är för fritidsändamål, byggs en totalt 330 meter lång brygga. Den yttre delen av bryggan, tre meter, blir fri för allmänheten att använda.

– Vi stänger ju inte till nånting för dem som vill promenera här, istället öppnar vi mot Siljan genom att alla kan gå på bryggan, säger Lasse Hansson.

40 personer på reservlista

– Intresset för det här är jättestort. Vi är 34 personer i föreningen som tecknat sig för varsin sjöbod, men jag har dessutom 40 personer som står på en reservlista ifall någon hoppar av.

Detaljplaneförslaget har varit utställt och det har kommit in en del kritiska yttranden. Men från Rättviks kommun är man positiva.

– Jag är mycket positiv till det här projektet och tror att det kan bli ett lyft för vår kommun, säger kommunalrådet Annette Riesbeck (C).

I klippet ovan kan du se hur sjöstaden ska se ut om projektet når i hamn.

• Projekt Sjöstaden består av 34 fritidshus som är 40 kvadratmeter stora.

• Vatten och avlopp i varje stuga.

• Ska användas för fritidsboende, både sommar och vinter, även uthyrning till turister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer