Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi borde kunna göra mer för klimatet” – följ med när eleverna hittar lösningar och hör vad eleven Vega tycker om att Sverige bara når ett av de 16 miljömålen. Foto: Johan Lundahl/SVT

Här bidrar Borlängeeleverna i miljömålsarbetet – ”Vi som kommer ta över efter de vuxna”

Uppdaterad
Publicerad

Att försöka kombinera ett farthinder med en rabatt eller titta på vad som gynnar djuren på en specifik plats. Det här fick elever från gymnasiet Rytmus i Borlänge tillsammans med tjänstemän ta sig an under de nu pågående Miljömålsdagarna.

Naturvårdsverket stod bakom workshopen som gick ut på att eleverna fick arbeta med grönplanering tillsammans med tjänstemän och diskutera lösningar i olika områden i Dalarna. Bland annat diskuterades ett grönområde i Falun, där det tidigare varit översvämning.

– Det känns bra att få vara med, för det är ju vi som kommer ta över efter de vuxna sen, säger Nils Johnson i årskurs två på Rytmus Borlänge.

Vill få till medborgardialog

Syftet med workshopen utifrån miljömålen var att försöka få till en medborgardialog där unga är mer inkluderade.

Vad tycker ni om att Sverige bara når ett av miljömålen?

– Det är tråkigt. Jag tycker att vi kan göra mer för klimatet i Sverige men också för resten av världen, säger eleven Vega Wallin Färje.

I klippet: Hör vad musikeleverna Majken och Vega tycker om att bli inbjudna till Miljömålsdagarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.