Världens enda hoppbacke med snö – Falun lockar landslag från när och fjärran

Uppdaterad
Publicerad

Backhoppare från nio olika landslag väljer Falun som träningsort. Det är nämligen enda stället i världen som just nu har en snöklädd backhoppningsbacke, enligt Svenska skidspelen.

– Det är överraskande och fantastiskt roligt att vi kan erbjuda dessa möjligheter i Falun, säger Jimmy Birklin, vd för Svenska skidspelen i ett pressmeddelande.

Landslag från Tyskland, Österrike, Japan, Kina, Norge, Finland, Schweiz, Tjeckien och Sverige tränar under hösten i Falun. Tillsammans kommer de utföra runt 6 000 hopp fram till jul enligt Svenska skidspelen.

Hoppbackarna i Falun

”Detta är omtalat”

Jimmy Birklin tror att uppmärksamheten från andra landslag kan få betydelse för var OS 2026 avgörs.

– Vi vet att Internationella skidförbundet verkligen uppmärksammat det som nu sker i Falun. Detta är omtalat inom internationella skidförbundets backhoppnings- och nordisk kombinationskretsar och detta är stort inom den stora skidfamiljen, säger Jimmy Birklin.

Till helgen genomförs tävlingar där uppemot 130 backhoppare kommer att delta.

– Jag tror inte det har varit så många backhoppare på en tävling i Sverige i modern tid, säger Jimmy Birklin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hoppbackarna i Falun

Mer i ämnet