Här kör skoteråkarna rätt in i förbudsområdet

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer nya larm om fortsatt buskörning med snöskoter i Sälenfjällen. Men trots det har polisen inte gjort några kontroller av överträdelserna i området. Nu väntas en offensiv mot buset från polisens sida.

– Vi hade ju önskat att vi hade kunnat varit ute tidigare, säger Björn Karelius vid polisen i Sälen.

Fångades efter att ha kört i förbudsområdet

Vid Storfjällsgraven i Sälenfjällen i helgen fångades en grupp snöskoteråkare som under lång tid körde i förbudsområdet. Tydliga förbudsskyltar är uppsatta efter hela fjällsidan men flera i gruppen passerade skyltarna utan att reagera. Totalt fanns tre skotrar i sluttningen och de är några av alla fall som ligger bakom den dramatiska ökningen av buskörning i fjällområdet.

SVT:s bilder upprör polisen

När polisen nere på stationen i Sälen får se SVT:s bilder efteråt är slutsatsen tydlig.

– Det här är en helt onödig körning i förbudsområdet som på sikt kan leda till att det blir skoterförbud i hela fjällvärlden, säger Björn Karelius vid polisen i Sälen.

Skoterbranschen  i Sälenfjällen slog efter nyår larm om allt fler sådana här problem och allt mindre respekt för skoterreglerna.

– Det har spårat ur med snöskoteråkningen i Sälenfjällen, förklarade då Anna Eriksson som är snöskoterklubbens lokala ordförande.

Ovanligt att det fastnar på film

Spåren av det ökande bekymret syns ju i snön men det är sällan beteendet fastnar så här på film. Gruppen vid Storfjällsgraven körde i helgen gång på gång in i förbudsområdet, en av dem körde till sist fast i lössnön och hade polisen varit på plats hade de slagit till direkt.

– Det blir en rapport och det finns dagsböter i straffskalan så det kan bli ganska saftiga böter, säger Björn Karelius.

Men trots larmen har polisen hittills i vinter inte gjort några kontroller av skoteråkare i Sälenfjällen.

Liten risk att bli tagen av polisen

Risken att åka fast är minimal. Men efter en intern utbildning så väntar i slutet av den här veckan en offensiv från polisens håll.

Utbildningen är obligatorisk och något som alla poliser måste genomgå innan det kan vara aktuellt att köra snöskoter i tjänsten.

– Vi hade naturligtvis hoppats på att vara ute tidigare. Det är viktigt att vi syns och kan förebygga, säger Björn Karelius.

Snöskoteråkarna som fångades på film försvann senare från förbudsområdet utan att ge någon förklaring till sitt beteende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.