– Med tanke på att hårdhetsgraden höjdes från tre till dryga sju så förstod vi redan från början att det skulle dyka upp önskemål på åtgärder, säger Kari Kelkkanen, teknisk chef på Regionfastigheter i Falun.
Och klagomålen kom. Det kalkrika vattnet från Lennheden påverkade teknisk utrustning ute på avdelningarna. Likadant var det i centralköket där kalken i vattnet satte sina spår på bland annat diskmaskiner, kokgrytor och ugnar.
– Vi har ju teknisk utrustning som gör att det blir höga underhållsbehov och skötsel av ett hårdare vatten, säger Kari Kelkkanen.
Så kostnaderna ökade med det nya vattnet?
– Absolut, det blir mer pengar, mer personal för att underhålla och sköta och mer kemikalier för att avhärda anläggningarna.
Lösningen blev avhärdare som installerades vid lasarettets två vattenintag. Investeringen låg på totalt drygt en halv miljon kronor för två anläggningar. Hårdhetsgraden på vattnet är nu nere på samma låga nivå som innan Lennhedenvattnet släpptes på och klagomålen från verksamheterna har tystnat.
– Det är välinvesterade pengar, totalekonomiskt var det rätt att göra så här, konstaterar Kari Kelkkanen.
I klippet: Följ med när medicintekniker Jörgen Hansson visar avhärdaren.
Dela med dig av dina vardagstips – hur hanterar du kalkrikt vatten?
Jocke Nilsson • Tycker det är väldigt märkligt att Falu bor har så problem med borlänge vatten. Vi som har haft borlänges goda vatten hela ltiden förstår inte problemet? Jag har aldrig haft problem med kaffebryggarr med kalk osv. Bara att göra som vanligt folk ocg faktiskt följa manualen och avkalka om problem... Skärp er Falubor och växupp. Faluns vatten har alltid varit äckligt och smakat fiskpiss..
Kerstin • Det blir ju inte bara avlagringar i maskiner utan även i t.ex. toaletten. Jag får numera rengöra toaletten med ättika och bikarbonat. Samma problem har flera bekanta i Borlänge, ett problem jag aldrig hade innan vi fick vatten från Lennheden. Jag bor i hyreshus hos Kopparsatden, jag kan inte installera en avhärdare själv.
Lh • Visst är det underbart med avkastningskrav i allmännyttiga verksamheter så att inte kommunen behöver fundera vad som är bäst gynnar kommuninnevånarna utan riktningen spikar sig själv så att säga! Mer makt åt marknaden så behöver vi snart varken förtroendevalda eller tjänstemän och kanske vi får sänkt skatt?
Men var ska då alla låtsaskompententa husera på dagarna och klia varandra på ryggen?
T_ • För mig blev det en ny erfarenhet att hantera hårt vatten när jag hade skaffat en sommarstuga med djupborrad brunn. Några tips utifrån detta:
Den inbyggda avhärdaren i diskmaskiner fungerar förmodligen inte om maskinen har några år på nacken, i synnerhet om man tidigare har kört den med mjukt vatten och aldrig fyllt på salt i avhärdaren. Det är dock bara de billigaste och sämsta märkena av maskindiskmedel som kräver att maskinens avhärdare är i ordning, bättre märken fungerar utmärkt även om vattnet är hårt och maskinen saknar fungerande avhärdare. Man får prova några olika märken tills man hittar ett som går bra.
När det gäller tvättmaskin så är det bara att anpassa doseringen av tvättmedel efter den hårdhet vattnet har, det brukar finnas en tabell på tvättmedelspaketet. Undvik tvättmedel som innehåller zeolit, de kan ge besvärliga avlagringar på maskinens värmeelement om vattnet är hårt. Tvättmedel baserade på tvål eller såpa brukar fungera dåligt tillsammans med hårt vatten.
Det är mindre risk för igenkalkning av varmvattenberedare om man kan köra dem på lägre värmeeffekt än max.
Man får vara beredd på att plocka isär vattenkranar, termostatblandare mm för avkalkning med några års mellanrum. Blandare av välkända svenska märken tycks klara hårt vatten bättre än vad t ex tyska märken eller tvivelaktiga lågprisprodukter gör.
Undvik att använda hårt vatten som kylarvatten till bilar. Det är bättre att köpa färdigblandad glykol än att själv blanda koncentrerad glykol med hårt kranvatten.