Här tas stressjukdomar på allvar

Uppdaterad
Publicerad

På Kvarnsvedens vårdcentral i Borlänge har man sedan årsskiftet kurser i stresshantering.

När Sofia Djusberg, som är legitimerad psykolog, och började jobba på Kvarnsvedens vårdcentral hösten 2014, insåg hon att det inte fanns någon riktigt bra behandling av stressrelaterade besvär. Därför har hon nu startat kurser i stresshantering för att ge patienterna redskap för att kunna hantera sin stress, och jobbar då i huvudsak med fem olika punkter; förändring, acceptans, medveten närvaro, motion och återhämtning.

– Stress i sig är inte farligt, däremot bristen på återhämtning, säger Sofia Djusberg legitimerad psykolog.

Sedan årsskiftet har man alltså på Kvarnsvedens vårdcentral börjat med att förebygga stress, då  man ser att allt fler drabbas av stressrelaterade sjukdomar. Det är mycket som börjar med stress och oro som sen kan fördjupas till ångest och depression.

– Det är i förebyggande syfte som vi har de här stresshanteringskurserna. Jag tror att legitimerade psykologer i primärvården kommer att bli allt vanligare, säger Gunilla Forsling verksamhetschef Kvarnsvedens vårdcentral i Borlänge.

På de flesta vårdcentraler får man först träffa en läkare om man mår psykiskt dåligt, medan man här har insett hur viktigt det är att få träffa en psykolog direkt.

– Patienten erbjuds psykologisk behandling direkt. Risken är ju att man går till en doktor och får medicin för ett tillstånd som i förstahand inte skall medicineras, säger Sofia Djusberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna/Gävleb – stress och utbrändhet

Mer i ämnet