Foto: Bertil Ericsson/TT

Allt fler blir sjuka av stress

Uppdaterad
Publicerad

Dalarna tillhör de län med högst andel psykiska diagnoser, enligt ny statistik.

För tredje året i följd ökar antalet sjukfall med psykisk sjukdom i Sverige och förra året var ökningen större än tidigare år. Det visar nya siffror från Försäkringskassan. Andelen psykiska sjukdomar motsvarar 40 procent av alla sjukfall i landet och den vanligaste diagnosen är akut stressreaktion, utbrändhet.

Dalarna tillhör de län med högst andel psykiska diagnoser. Dalarna har näst högst andel psykiska diagnoser i landet med 41 procent. Motsvarande siffra i Gävleborg är 37 procent. Vanligast är stressrelaterade diagnoser och många gånger är det kvinnor mitt i livet som drabbas.

Här mår man sämst

Psykisk ohälsa är vanligast i Västra Götaland med 43 procent av andelen sjukfall, följt av Dalarnas och Jönköpings län på 41 procent. Lägst andel sjukfall i psykiska diagnoser har Norrbottens och Östergötlands län med 34 procent.

Missa inte våra reportage om utbrändhet

Förra veckan sände vi på SVT Gävledala en serie reportage om stress och utbrändhet. Du hittar alla reportage här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna/Gävleb – stress och utbrändhet

Mer i ämnet