Här visar dottern upp Mora-Nisses machete

Uppdaterad
Publicerad

Mora-Nisse Karlsson skulle fyllt 100 år i år. Nu visar dottern Marianne upp en något oväntad pryl på hans minnesutställning – en machete.

Nils ”Mora-Nisse” Karlsson föddes den 25 juni 1917 i Östnor i Mora. Han är den som vunnit Vasaloppet flest gånger. Han vann också bland annat OS-guld på femmilen i St Moritz 1948.

I år är det 100 år sedan Mora-Nisse föddes och till hans minne finns nu en jubileumsutställning om honom i Vasaloppets hus i Mora.

Dalarna – Vasaloppet 2017

”Användes tills han var över 90 år”

SVT Nyheter träffade Mora-Nisses dotter Marianne Karlsson Eriksson på Vasaloppets hus under onsdagmorgonen. Där visade hon bland annat upp en något otippad pryl som fanns i faderns ägo, nämligen en machete.

– Den här är symbolisk för pappa. Han började jobba på en knivfabrik redan när han var 14 år. Där jobbade han fram till första Vasaloppssegern. Sedan var det ju hans brinnande intresse att hålla Vasaloppsspåret fritt från kvistar och allt var det var, så han gick och beställde den här. Den använde han fram tills han var över 90 år, när han satte den här på pakethållaren och for upp i skogen och höll rent i spåren, berättar dottern.

Här kan du se dottern berätta mer om Mora-Nisse och förre Vasalopps-vd:n som jämför Mora-Nisse med Gud Fader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Vasaloppet 2017

Mer i ämnet