Hårda krav på lamm vid bedömning

Publicerad
Det är kanske inte det gulligaste och ulligaste lammet som är det finaste i hagen. När bagglamm är på riksbedömning är det hårda krav för att bli godkänd.

Det både mäts och vägs, pälsen gås igenom noggrant när man ska ta reda på om ett bagglamm blir godkänt eller inte. Till riksbedömningen i Kilafors kom fårägare med de finaste lammen de har i sin flock.

– Om man vill satsa på sin besättning och få fram bra lamm som växer fort, är friska och som har fin päls, då vill man veta att den som är far till alla barnen har bra egenskaper och det får man reda på när man lämnar lammen på riksbedömning, säger fårägaren Lisbeth Iller Jonsson.

Domarna bedömer kroppsformen och benställning och lammen scannas med ultraljud för att mäta fett- och muskeldjup.

– Sedan granskas framförallt pälsen som delas upp i olika kriterier. Där bedömer vi färg, lockstorlek och kvaliteten på locken. Sedan bedömer vi pälshårets grovlek, silkighet och glans. Vi tittar också på hur täta de är i pälsen, berättar riksdomare Maria Ericson.

De lamm som får bästa bedömning kvalar också in till att få delta på auktion. Med riktigt fina poäng kan man i bästa fall få 20 000-30 000 kr för ett bagglamm. För Lisbeth Lisbeth Iller Jonsson handlar riksbedömningen mest om att få veta att man är på rätt väg i sin avel.

– Det är viktigt att djuren är friska och sunda, har så lite sjukdomar som möjligt och naturligtvis om ett djur växer bra och kan tillgodogöra sig den mat den får. Då kan den lämna det vidare till sina avkommor vilket gör att framtiden blir bättre säkrad vad det gäller bättre lamm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer