• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Snöveltorp, Öbonäs och Kårtorp. Det brinner i en avfallsanläggning med kraftig rökutveckling som följd. Alla i områdena uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Vägen stängdes av helt i samband med olyckan. Bilden på hästmulen är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Räddningstjänsten DalaMitt och SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sofia, 27, fångade den vettskrämda hästen: ”Aldrig sprungit så fort i hela mitt liv”

Publicerad

När telefonen ringde hemma hos Sofia Zetterström var det bara för henne att slänga sig i bilen. En stund senare hade hon fångat in en vettskrämd häst som skenat efter att transporten den fraktats i kört av vägen.

Hästtransporten körde av vägen på väg 69 mellan Grycksbo och Bjursås i Falu kommun strax efter klockan 15 på måndagseftermiddagen. En häst klämdes fast i transporten och en annan tog sig lös och började skena längs med väg 69, in mot Bjursås.

– Jag satt hemma när en kompis ringde och berättade att det skett en olycka. Så vi slet med oss de grimskaft vi hittade och åkte, säger Sofia Zetterström när SVT når henne på telefon.

– Man måste hjälpas åt, nästa gång kan det vara en av våra hästar.

Kastade sig ur bilen i farten

Hästen hade tagit vägen genom Bjursås centrum och i höjd med Bodarna utanför Bjursås lyckades Sofias bil tillsammans med några andra bilar att omringa den. De lyckades bromsa ner den en aning och sedan kastade sig Sofia ut på vägen – i farten:

– Jag har nog aldrig sprungit så fort i mitt liv. Det var en travhäst som var i chock men den hade hunnit springa sig ganska trött som tur var, berättar hon.

Klarade sig med mindre sårskador

Nu står hästen och väntar i ett stall i närheten av där den fångades in. Den ska ha klarat sig med bara ett par mindre sårskador.

Ingen person skadades i olyckan. Hästen som blev kvar i transporten klarade sig också bra och hämtades i en annan hästtransport som kördes till olycksplatsen.

Vägen stängdes av helt i båda riktningarna under räddningsarbetet men trafiken kunde börja släppas på växelvis vid 16-tiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer