Hela landet måste fixa röstningslokaler till faluborna

Uppdaterad
Publicerad

I april är det omval i Falun och efter att nya regler trätt i kraft, måste nu alla landets kommuner upprätta röstningslokaler åt faluborna.

Om precis en månad, den 7 april, är det omval i Falu kommun. Anledningen är att en postsäck med 126 förtidsröster försvann i postgången vid valet i höstas. Faluborna kan börja rösta tio dagar innan själva valdagen den 7 april.

Nya regler från årsskiftet

Tidigare har endast närliggande kommuner behövt öppna röstningslokaler vid omval, men skärpta regler sedan årsskiftet gör att alla 290 kommuner i landet behöver erbjuda en lokal för de falubor som inte har möjlighet att rösta i Falun.

Omvalet i Falu kommun

– Röstningslokalerna ska uppfylla kraven som står i vallagen. Det ska finnas valsedlar från alla partier, det ska finnas blanka valsedlar och man ska kunna lägga sin röst i ett kuvert bakom skydd. Och så ska lokalen vara tillgänglig, berättar Helle Bryn-Jenssen, valansvarig på länsstyrelsen Dalarna.

Inga krav på öppettider

Hon berättar också att det inte finns några krav på öppettider i röstningslokalerna som ordnas på andra håll.

Om jag som falubo är på resa till en annan kommun på valdagen, den 7 april, kommer jag då kunna rösta i den kommunen jag befinner mig?

– Med största sannolikhet inte. Röstningslokalerna har ingen skyldighet att ha öppet på valdagen, säger Helle Bryn-Jenssen.

Får ta reda på själv när man kan rösta

Istället får de falubor som inte är i Falun se till att ta reda på vilken röstningslokal som finns tillgänglig i den kommun de befinner sig i och vilka öppettider som gäller.

– Det får man se som sin skyldighet att ta reda på själv. Kommuner kan välja att ha en röstningslokal öppen bara några timmar vissa dagar, säger Helle Bryn-Jenssen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omvalet i Falu kommun

Mer i ämnet