Upptagen på valdagen? Så förtidsröstar du!

Uppdaterad
Publicerad

För den som inte kan ta sig till en röstningslokal på valdagen finns det några alternativ. Du kan gå med ditt röstkort till en öppen lokal i Falun dagarna innan, men du kan också rösta från en brevlåda utomlands. Här reder vi ut reglerna och begreppen!

Bor du i en annan svensk stad än Falun behöver du kontakta din kommun för att fråga om när du kan få komma och lämna in din röst. Det är nämligen inte säkert att de erbjuder den servicen just på söndagen, vissa kommuner tar bara emot rösterna vardagarna innan. Läs mer om det här.

Brevrösta från utlandet

Du kan även skicka in en brevröst från utlandet, men då måste du kontakta en svensk kommun eller ambassad i god tid i förväg för att hämta det material du behöver för att kunna lägga rösten på brevlådan.

Omvalet i Falu kommun

Poströstning, brevröstning och förtidsröstning – vad är skillnaden? I klippet ovan förklarar juristen och länsstyrelsens valansvariga Helle Bryn-Jensen de olika begreppen inför valet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omvalet i Falu kommun

Mer i ämnet