Helene har varit sjuk i två år: ”Postcovid-teamet betyder jättemycket”

Uppdaterad
Publicerad

En del av de som drabbats av covid-19 har inte blivit helt återställda efter sjukdomen. Helene Håll Sjögren, 48 år, från Falun blev sjuk i april 2020. Sedan dess har hon brottats med stora hälsoproblem och är en av de som nu får hjälp på postcovid-avdelningen vid Falu lasarett.

När Helene Sjögren blev sjuk erbjöds inga tester men alla tecken tydde på covid-19. Medan andra blev friska efter ett par veckor fortsatte Helenes sjukdomssymptom, hon behövde sova mycket, hade en ständig smärta i bröstet och kunde inte fortsätta arbeta som frisör i det egna företaget.

Fyra månader efter insjuknandet drabbades hon av brusten aorta och flögs akut med helikopter till sjukhus. Att hon lever idag var inte självklart, hennes läkare konstaterade att hon bara hade två procents chans att överleva. När man såg till hela sjukdomshistorien konstaterades att hon även hade postcovid.

Coronaviruset i Dalarna

Idag, två år senare, lider hon fortfarande av sviterna av sin sjukdom.

– Man tror när man är så jättesjuk att man bara vill hem och när man kommer hem ska man vara frisk. Jag blev redan då erbjuden samtal och hjälp, men jag tänkte att jag skulle klara mig när jag kom hem, säger hon.

Får hjälp

Nu får hon hjälp av postcovid-teamet i Falun med allt från att lära sig stå upp igen, till att andas på rätt sätt.

– Det har betytt jättemycket, säger Helene.

I klippet: Helene Sjögren berättar om hur sjukdomen påverkar hennes vardag och vilken hjälp hon fått.

SVT Dalarna träffade Helene i juli 2020 – strax innan hon drabbades av brusten aorta. Här hittar du den intervjun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet