Foto: Hot mot politiker tycks öka

Hot mot politiker tycks öka

Uppdaterad
Publicerad

Nästan alla partier vittnar idag om att de har representanter i Dalarna som blivit hotade på något sätt.

Centerns Sofia Jarl blev hotad för några år sedan och hon reagerar starkt på det som Patrik Liljeglöd utsattes för.

– Det är en kränkning mot hela demokratin när man ger sig på personer med motivet att man är politiskt aktiv. Här handlar det om att försöka skrämma folk till tystnad så att de inte engagerar sig, och det är helt förfärligt!

SD utsatta för hot

Sverigedemokraternas distriktsordförande Madeleine Vestin reagerade häftigt.

– Det kändes väldigt i magen när Patrik berättade det här, och jag kunde inte hejda att tårarna kom! säger Madeleine Vestin (SD).

Hot via mejl

Hoten kommer ofta i anonyma e-mail men det förekommer också att möten störs säger Sverigedemokraternas distriktsordförande.

– När vi ska hålla torgmöten brukar vi prata mycket i förväg, säger Madeleine Vestin, för då vet vi att det kan komma fram och trakassera oss på olika sätt. Det förekommer att folk spottar framför fötterna på oss och att de vräker omkull informationsmaterial.

Liberalerna och kristdemokraterna fria från hot

Bara liberalerna och kristdemokraterna i Dalarna uppger att de gått fria från hot, men det finns ett stort mörkertal. Bara 20 procent av hoten mot politiker anmäls till polisen, enligt en riksomfattande undersökning som gjorts tidigare av BRÅ, trots att alla partier säger att det är deras policy att alltid anmäla.

TV: Se hela inslaget om att hot mot politiker tycks öka

Under det närmaste året riskerar dessutom hoten att öka ytterligare eftersom det blir en ökad poltisk aktivitet när vi närmar oss valet.

Fast besluten att inte sluta

Trots att Sofia Jarl själv blivit hotad har hon inte låtit det påverka hennes politiska arbete och är fast besluten att fortsätta sitt politiska arbete.

-  Det är klart att tanken om att sluta har slagit mig! Man värderar ju vad det är värt, gentetmot min familj bland annat. Men det är en kamp som man får föra med sig själv! Och jag har valt att fortsätta och hoppas att jag kan få fler med mej, säger Sofia Jarl (C).

LÄS MER: Politiker utsatt för våldtäkt – ”motivet politiskt”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Politiker utsatt för övergrepp och knivhot

Mer i ämnet