Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mordet på Velmira – detta vet vi Foto: Polisen

Hovrätten slår fast: 18 års fängelse för mordet på Velmira

Publicerad

Hovrätten slår fast Falu tingsrätts dom och dömer en man i 45-årsåldern till 18 års fängelse för att ha mördat sin hustru.

Det var för lite drygt ett år sedan, den 11 februari 2019, som polisen larmades till en lägenhet i centrala Avesta. Strax därpå inleddes en mordutredning och tio dagar senare hittades Velmira död i ett skogsområde norr om Gävle.

Maken, som flydde landet och tillslut greps i en gränskontroll i Slovenien, dömdes i Falu tingsrätt till 18 års fängelse. Han överklagade domen i hopp om att frikännas helt eller få sänkt straff men hovrätten håller med tingsrätten på alla punkter och slår fast straffet.

Mannen sitter för närvarande på Kronobergshäktet i Stockholm i väntan på att placeras på anstalt.

Mordet på den 34-åriga småbarnsmamman Velmira i februari i år har berört många. Nu väljer att SVT att publicera förnamn och bild på Velmira.

Varje publiceringsbeslut är unikt och kräver att utgivaren väger in flera aspekter. Vid namnpubliceringar handlar det om att väga eventuell publicitetsskada mot allmänintresse. Därför är tidsaspekt och anhörigas synpunkter särskilt viktiga.

I somras begravdes Velmira i hemorten Avesta. Redaktionen har haft kontakt med Velmiras pappa som önskar att hans dotter inte ska förbli ett anonymt offer.

Det har jag vägt in i beslutet att SVT nu publicera hennes förnamn och bild när rättsprocessen inleds. 

Nina Funke, ansvarig utgivare SVT Dalarna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

MORDET PÅ VELMIRA I AVESTA

Mer i ämnet