Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mordet på Velmira – detta vet vi Foto: Polisen

Velmira lämnades i snön – maken flydde genom Europa

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleds rättegången mot den man i 45-årsåldern som misstänks ha mördat Velmira, 34, i Avesta och lämnat henne vid ett skogsparti norr om Gävle.

Den misstänkte mannen var gift med Velmira och beskriver i de inledande förhören deras äktenskap som lyckligt. Ett par månader senare ändrar han sin version och berättar att Velmira sagt att hon ville lämna honom.

Det blev starten på ett bråk som slutade med att Velmiras kropp lämnades bakom en snövall, fyra mil norr om Gävle. Det blev också starten på en polisjakt genom Europa som slutade i en gränskontroll i Slovenien.

Själv säger mannen i förhör att det hela var en olycka men flera saker i polisens förundersökning talar mot den versionen.

Detta vet vi – Starta klippet ovanför för att få en utförligare bild av vad som hände.

Därför publicerar SVT bild och namn på Velmira

Visa

Mordet på den 34-åriga småbarnsmamman Velmira i februari i år har berört många. Nu väljer att SVT att publicera förnamn och bild på Velmira.

Varje publiceringsbeslut är unikt och kräver att utgivaren väger in flera aspekter. Vid namnpubliceringar handlar det om att väga eventuell publicitetsskada mot allmänintresse. Därför är tidsaspekt och anhörigas synpunkter särskilt viktiga.

I somras begravdes Velmira i hemorten Avesta. Redaktionen har haft kontakt med Velmiras pappa som önskar att hans dotter inte ska förbli ett anonymt offer.

Det har jag vägt in i beslutet att SVT nu publicera hennes förnamn och bild när rättsprocessen inleds. 

Nina Funke, ansvarig utgivare SVT Dalarna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

MORDET PÅ VELMIRA I AVESTA

Mer i ämnet