Foto: Niklas Hagman/SVT Design

Detta har hänt: Misstänkt kvinnomord i Avesta

Publicerad

Den 11 februari kom uppgifter om att ett grovt brott begåtts i Avesta samtidigt som polisen sökte ett försvunnet barn. Senare inleddes en mordutredning då en man misstänks ha mördat sin fru och flytt landet med deras gemensamma barn. Här får du snabb koll på vad som hänt i ärendet:

• Man misstänks ha mördat kvinna i Avesta och flytt landet med treåring

Man misstänks ha mördat kvinna i Avesta – ska ha försvunnit med treårigt barn

Det var efter uppgifter om ett bråk i en lägenhet i centrala Avesta som polisen nåddes av uppgifter att en kvinna blivit mördad och en man i 45-årsåldern kunde misstänkas vara skyldig.

En mordutredning inleddes och polisen sökte under stort pådrag efter ett försvunnet barn. Mannen häktades i sin frånvaro misstänkt för mord på kvinnan, som är hans fru. Polisen misstänkte att mannen, med bil, tagit sig över bron till Danmark, mannen blev därmed internationellt efterlyst.

• Polisen var i kontakt med mordmisstänkte mannen

Polisen var i kontakt med mordmisstänkte mannen. Hör polisens presstalesperson Tommy Lindh om utredningen. Foto: Niklas Hagman

Polisen var i kontakt med den internationellt efterlysta mannen under söndagen men vilka uppgifter han då lämnade ville inte polisen berätta. 

• Mannen greps vid gränskontroll – kroppen kan ha dumpats på vägen

Mannen som misstänks för mord i Avesta uppges ha gripits i Slovenien. Starta klippet för att höra SVT:s reporter ge en lägesbild på väg till Avesta. Foto: Niklas Hagman/SVT design

Under tisdagen meddelade polisen att mannen gripits av den lokala polisen i Slovenien. Mannen påträffades under måndagseftermiddagen i den vita bil som eftersökts. I bilen fanns parets gemensamma treåriga barn, som uppgavs må bra.

• Barnet omhändertas av myndigheter

Parets gemensamma barn omhändertogs efter gripandet av socialtjänst i Slovenien. På torsdagen beslutade socialnämnden i Avesta att omhänderta barnet, som ska placeras på ett familjehem i Avestatrakten.

• Polisen utökar sökinsatsen – tar hjälp av frivilliga

En knapp vecka efter att polisen inledde sin mordutredning har fortfarande inte kroppen efter den kvinna som misstänks ha blivit mördad hittats. Polisen tar nu hjälp av frivilligorganisationer i sökandet.

• Pappa till misstänkt mördade kvinnan: Fick ingen information från Sverige

Pappa till misstänkt mördade kvinnan i Avesta: Fick ingen information från Sverige Foto: SVT

En ny sökinsats inleddes under lördagen för att hitta den 34-åriga småbarnsmamman. SVT Nyheter träffade kvinnans pappa som anlänt till Sverige för att få reda på vad som hänt hans dotter.

• Mordmisstänkte mannen har medgett utlämning till Sverige

Under måndagen kom besked om att den mordmisstänkte 45-åringen har medgett att utlämnas till Sverige. Han beräknas anlända till Sverige under veckan och kommer då att förhöras inom ramen för förundersökningen.

• Mannen som misstänks för mordet häktas på sannolika skäl

Under fredgaen hålls häktningsförhandlinga i Falu tingsrätt bakom stängda dörrar. Mannen nekar till brott men häktas på sannolika skäl misstänkt för mordet på sin fru.

• Polisinsats i skogsdunge norr om Gävle

Polisens tekniker på plats vid skogsområdet. Foto: Roger Nilsson

Dalapolisen, tekniker och hundar jobbade vid platsen. På lördagsmorgonen gick polisen ut med att insatsen handlar om den misstänkt mördade kvinnan.

• Kropp hittas

Enligt spaningsledaren är det troligt den försvunna kvinnas kropp som påträffats. Det ska ha varit uppgifter i utredningen som ledde polisen till platsen.

Hör SVT:s Tobias Enmarks rapport från platsen där kroppen hittades. Foto: SVT

• Polisen bekräftar: Hittade kroppen tillhör Avestakvinnan

Med hjälp av ett underlag och ett utlåtande från Rättsmedicinalverket kunde kvinnans identitet fastställas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt mord på kvinna i Avesta

Mer i ämnet