Velmira, 34, söktes i två veckor innan hon hittades död. Foto: Polisen

Tingsrättens dom: 18 års fängelse för Velmiras make

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrätten har slagit fast att Velmiras make inte led av någon psykisk störning vid brottstillfället. Han döms nu därför till 18 års fängelse för mordet.

Falu tingsrätt meddelade i september när rättegången avslutades att den 45-årige mannen var skyldig till att ha mördat Velmira. Han skulle dock genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan han kunde dömas.

Tingsrätten har nu slagit fast att mannen inte led av någon allvarlig psykisk störning vid mordtillfället eller vid undersökningstillfället. Han döms därför till 18 års fängelse.

Det var efter uppgifter om ett bråk i en lägenhet i centrala Avesta i februari som polisen nåddes av uppgifter att en kvinna blivit mördad och en man i 45-årsåldern kunde misstänkas vara skyldig.

Greps i Slovenien

Mannen söktes av ett stort polispådrag och häktades i sin frånvaro. Polisen misstänkte att han tagit sig utomlands och han efterlystes internationellt.

Han greps dagen efter vid en gränskontroll i Slovenien. Med i bilen fanns då parets gemensamma treåriga barn, som uppgavs ha mått bra.

Senare samma vecka hittades en kropp i närheten av Tönnebro efter E4. Det visade sig senare vara Velmira.

Mannen har erkänt att han orsakat Velmiras död, men hävdat nödvärn och att han inte haft uppsåt att döda henne.

Åklagaren hade yrkat på livstids fängelse, men domen blir alltså 18 års fängelse.

Praxis för straff

Straffskalan för mord ligger på 10-18 års fängelse eller livstids fängelse.

Enligt avgöranden i Högsta domstolen ska ett mord ge 18 års fängelse endast i fall där ”omständigheterna är mycket försvårande”.

Livstids fängelse bör utdömas bara när tidsbegränsat straff inte är tillräckligt, till exempel när gärningsmannen dödat mer än en person. Försvårande omständigheter kan vara då utredningen visar att offret känt stark dödsångest under längre tid innan dödstillfället.

I det aktuella fallet skriver Falu tingsrätt att brottet av allt att döma varit oplanerat.

Källa: riksdagen.se/Falu tingsrätt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.