Till vänster bostaden i Avesta där kvinnan bodde med sin man, och till höger där kvinnans kropp hittades utanför Gävle. Foto: Tobias Enmark/SVT / Niklas Hagman

Misstänks ha mördat sin fru i Avesta – nu åtalas mannen i 45-årsåldern

Uppdaterad
Publicerad

En man i 45-årsåldern åtalas nu för mordet på sin fru som ska ha ägt rum i Avesta i februari tidigare i år. Kvinnans kropp hittades i Gävle efter att hon anmälts försvunnen den 10 februari.

Mannen åtalas för mord i första hand och för grov misshandel och vållande till annans död i andra hand.

Kammaråklagare Ida Axelsson stöder åtalet bland annat på vittnesförhör med kvinnans mamma och pappa som talade med sin dotter via Skype samma dygn som hon mördades. Under samtalet ska kvinnan ha berättat för sina föräldrar om mannens agerande under kvällen vilket ska styrka att han sedan var den som mördade henne.

Också mannens tidigare frus och mannens pappas vittnesuppgifter väntas styrka mannens skuld. Ex-frun var den som larmade polisen efter att mannen själv ska ha berättat om händelsen.

Förnekar brott

Åklagare Ida Axelsson berättar för SVT Dalarna att han erkänt vissa delar som inträffat.

– Den åtalade mannen har haft vissa minnesluckor men han har erkänt att han vidtagit kvinnan bakifrån. Men hans närmare inställning är att han förnekar brott i samband med det, säger hon.

Mannen ska ha erkänt i förhör att han ringt sin ex-fru efter att han åkt från Gävle där kroppen lämnades kvar. Men han ska inte ha sagt rätt ut att han dödade kvinnan utan han sa då att han inte visste vad som hade hänt. Mannen hävdade att han blivit slagen medvetslös i lägenheten och att han senare vaknade upp i snön utanför bilen och bredvid låg kvinnan.

Greps i Slovenien

Mannen greps i Slovenien den 11 februari och utlämnades några dagar senare till Sverige. Sedan dess har han suttit frihetsberövad. Enligt åklagaren så ska mannen ha tagit strupgrepp om kvinnans hals som orsakade hennes död.

Därefter ska han ha kört kvinnans kropp till Gävle där han sedan lämnade den utomhus en bit in i skogen. Mannen tog också med parets gemensamma barn när han flydde utomlands.

”Våld mot halsen”

I ett pressmeddelande säger kammaråklagare Ida Axelsson:

”Jag har åtalat mannen för mord på sin fru i parets bostad i Avesta, där han genom våld mot halsen har orsakat kvävning och kvinnans död. I samband med gärningen har mannen transporterat kvinnan till Gävle, där den avlidna kroppen lämnats utomhus.”

Sex dagar förväntas avsättas för rättegångsförhandlingen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt mord i Avesta

Mer i ämnet